Nuffnang Ads

There was an error in this gadget

Followers

scm music playlist

Thursday, August 1, 2013

will it be tomorrow

tomorrow...
will my life better than today
will my life happier than today
will I still alive..
will being around

tomorrow...
do I have my chances
can I get my leeway..
do I change better
or do I become worse

tomorrow...
if and only I still have it
will I lost..
will I loss everything I have
or will I gain what I want
or will I able to have it back
the loss of it

tomorrow...
do I still have the memory of the day before
do I still able to perform like a normal person
do I still a human..
can I being call a human

tomorrow...
will I left
will I gone forever
if I die tomorrow...
what will happen..

tomorrow...
what will be..
will be no matter how
no matter what
no one can stop the time
no one can stop the day
no one can change what will happen

tomorrow..
just lie on it
live it on your way
go with the flow
through thick and thin
face it with smile

thought will it be tomorrow
hopefully there will be tomorrow..

Monday, July 29, 2013

aku bukan untukmu

andai itu yang terbaik
relakan aku pergi
lepaskan rasa itu
sungguhpun payah
sungguhpun lelah
sungguhpun perit
namun itu sebaiknya

bukan aku tak cinta
bukan aku tak sayang
namun aku bukanlah diriku lagi

aku bukan yang terbaik
aku jua bukan insan yang terpilih
bukan jua bunga mekar dalam taman hatimu
kera aku cuma bunga yang layu
retak menanti belah..

aku hanya menunggu waktu dan ketika
untuk masa itu hadir
sakit.....
sakit teramat rasa itu
namun ke telan semua kepahitan itu
kerna itu tertulis buatku

jangan kau cari aku
jangan ditanya kemana hilangnya aku
usah dihirau khabar mengenaiku
dan jangan kau lupa dendam dihatimu
bara dalam jiwamu
kerna perbuatanku

sesungguhnya itu lebih baik
itu yang terindah
memudahkan segalanya

lupakan aku..
lepaskan aku..
carilah penggantiku
yang lebih baik...
yang akan menjaga hatimu
cintamu dan juga dirimu
yang memberi segala perhatian padamu
yang melebihkan dirimu
yang mendahului kamu dalam setiap perkara..

kerna itu yang terbaik..
kerna kau hanya akan..
akan mengetahuinya..
segala kebenaran di hari pernikahanmu
saat itu tidak perlu kau sesali
terimalah hadiah terindah dariku
buat pengubat dendam dan lukamu

kerna Dia adalah insan terpilih untukmu
dia bisa memilikimu
Dia juga bidadari dihatimu..

maafin aku bila tiba masanya
lupakan aku di setiap detik yang berlalu pergi...
lepaskan segalanya tentangku..
kerna itu yang tertulis buatmu
dari Sang Pencipta...
TUHAN Yang Maha Esa




Tuesday, March 12, 2013

harapan


jangan pernah berhenti berharap

jangan pula kau berputus asa
namun jangan pula terlalu tinggi letaknya
kerna jatuh nya dikau yang merana
kerna ketentuan itu di tangan-Nya
ALLAH SWT,Yang Maha Esa
namun jangan pula kau merendah diri
kerna setap insan punya kelebihannya
hargai apa adamu
berd0a dan trus berdoa
sem0ga itu takdir terpilih buat kalian

kehilangan

kehilanganmu membuatkan ku nanar seketika
sesat dalam pencarian
kelam dalam terang
terlindung disebalik debu
kabus menutupi semuanya

dan mendung yang berarak
memuntahkan isinya
bagai meluahkan rasa hati yang perit
pedih dan sayu...

pahitnya rasa itu
deriaku bagaikan mati seketika
aku rebah dalam kekuatan
aku tumbang dalam menongkah arus mendatang
sesungguhnya aku benar-benar teruji

namun ke tetapkan hati
ku rengkuh sisa kekuatan
biarpun aku lemah
longlai dan lesu
ku cekalkan hati
kukentalkan semangat

kerna sesungguhnya...
sesungguhnya masih ada insan yang lagi lemah
lemah dan lemas dalam menghadapinya
ku harus menjadi tunjang kekuatan itu

namun ku akui ku tewas akhirnya
biarpun ku berjaya
bisa membuatkan dirinya dan yang lain tenang

namun tika melihat jasadmu diturunkan
tika melihat kaku tubuhmu di dalam liang lahad
ku tidak mampu
ku tidak berdaya menahannya
akhirnya menitis jua mutiara jernih itu

bagai terngiang-ngiang
terasa-rasa kehadiranmu disisiku
bagai terdengar-dengar nasihat darimu

kau hadir menemuiku
kau menjema dalam mimpiku
tersenyum indah
bagai merestuiku
senyummu sepertinya membuahkan kekuatan padaku
bak membawa aura ketabahan padaku
agar aku kekal kental dan cekal

bagai memberiku peringatan
agar aku teguh berdiri
menampung diri
menampung keluarga
mengingatkan ku tentang sebuah harapan
harapan dirimu yang menginginkan daku..
agar aku menjadi tunjang keluarga

menyadarkan daku akan realiti yang tergalas dibahuku
kan ku gapai ia
kan ku gengam ia
kerna itu janjiku padamu
biarpun belum puas bagiku
biapun belum sempat ku berbakti padamu

namun dikaulah semangatku
dikaulah antara orang terkuat
disebalik tabir diri ini
tenanglah Dikau disana
bersemadilah dengan aman
kan ku hulur doa buatmu
kerna hanya itu tanda ingatan bagiku
buatmu insan yang bergelar AYAH

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيم
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِين
الرَّحْمـنِ الرَّحِيم
مَـالِكِ يَوْمِ الدِّين..
إِيَّاك نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِين
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ
غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّين





Thursday, January 31, 2013

my page :) feel free to b visit,tp seyes ckp x byk lg p0st 

https://www.facebook.com/FariniaAdelia

puisi jiwa

ni lah jadinya bila bdaq ni bosan xde class...tgh tggu tuk cabut turn slide pre3sentation,sambil2 lepak2 
s0rry sebab mmg dh lama x msuk pape entry..tp buat msa sekarang puisi je yang sempat n bleh buat..cer2 tu sume akn disambung bla dh betul2 free nanti..maaf sangat2 :)


sayangku
jangan kau begitu
ku kan setia 
walau ku jauh
walau terpisah dek ruang waktu
terasing dek jangkauan
namun kau tetap dihati


tak perlu kau risau
kerna kau adalah jiwaku
tanpamu ku resah
tanpamu ku rindu
namun itulah pengorbananku
itulah jua pengorbanan kita


kau dan aku perlu mengutamakan yang lebih utama
kerna hanya dengan pendidikan
kita dapat pengubahnya
kau dan aku kan berjaya


itulah bukti cinta kita
cinta membuatkan kita kuat
kasih memberi semangat
rindu sebagai pendorong
setia megukuhkan hubungan
percaya mengcekalkan hati kita berdua
semoga semuanya menjadi milik kita
dengan redha dari-Nya ♥ :D

tetiba je mai mud angin jiwang yang x betul,hahaha...senget je daq ni kn

memories

Assalamualaikum dan selamat pagi...dah lama x apdate entry dalam blog ni,dh bersawang dah pn...
thn ni dari januari sampai la june nanti memang kurang la masa nak jenguk  n meng'update' tanah ni lantaran terlalu sibuk dengan final sem..sem ni memang terasa hectic-nya. Tekanan yang amat besar terutamanya daripada lecturer2 dan clinical instructor (CI) yang memang nak sgt2 tengok batch kitorang ni pass 100% Nursing Board Exam,evn kt0-rg ni largest batch,batch yg plg byk create prob,plg havoc n plg byk gelaran yg diberi...grup n0ty la katakan..kt0rg x jahat cuma nakal tu tetap ada,sebab tanpa kenakalan kt0rg xkn hepi n senyum n ketawa bersama sepanjang 2 thn 1 bln ni..tggal 4 bln je lagi kita akn stay together in the class n practical in ward,after this all of us will move on,maybe part of uds will follow our senpai to work in overseas such as in Singapore n few other country..h0pe so...u guys will succeed, n we all we gain success in our education for this diploma level.


All the best n gud luck for our final sem , final and last OSCE for the third year, n final NBE...will miss u guys
n all of u will remain and stay deeply in my heart <3 uols :D

Wednesday, January 23, 2013

sebuah luka

sakitnya sebuah pengkhianatan
sesaknya rasa di dalam dada
bagaikan terhimpit dan dihimpit
ku terperangkap dalam ruang rasa yang pedih
bagaikan menjirus cuka ke garisan luka
peritnya terasa..
pedihnya bagaikan disiat-siat

kenapa mesti dikhianati janji itu
sekiranya kau tidak yakin untuk berjanji
mengapa mesti kau berjanji
jika engkau x bisa menunaikannya

mengapa harus kau meluahkan kata 
namun hanya mengguris perasaanku
menyimbah air garam ke luka dihatiku
menambah keperitanku

tidak usahlah dikau memujukku
jika hanya dengan niat untuk menambah dukaku
tidak perlu kau pinta kemaafan
tika hatiku jatuh berderai
kala hancur dimamah rasa

Tuesday, January 22, 2013

Salahkah Aku

aku tertanya-tanya...
mengapa harus ada yang mempers0alkan
mengapa harus ada manusia yang menghina
memandang benci 
memandang hina pada insan sepertiku

salahkah aku
aku hanyalah insan biasa
se0rang insan..
bukan hanya manusia mahupun orang
mengapa tidak kau fahami
cubalah untukmu selami hatiku..

aku sedih
aku kecewa
kadang-kala marah menyemarakkan api
mencairkan sebuah kesabaran
membakar sebuah perasaan

menghancurkan sekeping hati

namun apakah yang harus ku lakukan
tunjukkan daku arahnya
bukan hanya mempersoalkan dan menghinaku
ku hanya bisa mmendiamkan diri

bukan tidak pernah ku nyatakan
bukan tidak pernah ku luahkan
menyembunyikan jua tidak
namun tiada yang mengendahkannya
tiada yang peduli tentang itu


dan ianya terus..
terus dan terus berlaku
berulang-ulang kalinya
ku harap aku terus kuat
tabah dan tenang mengharunginya


sungguhpun aku kadangkala tersungkur jatuh
tersembam dalam dasar perasaan
hanyut dalam lautan rasa
tenggelam dalam keperitan
namun ku tahu ku punya DIA
Yang Maha ESA
yang menerima semuanya dan maha menyanyaniku..
:)

luahan ni utk se0rg teman yang meluahkan apa yg dilaluinya...sedih,marah dan kecewa namun dye hanya mampu menangis n menahan semuanya..kadangkala ad ketika dia rebah dalam arus gel0ra perasaan sendiri,hanyut dalam lautan perasaan lantaran rasa ketidak puas hatian dan hasad dengki

Kak Ins sayang , I luv u s0 much... <3

sesiapa yang perasan,puisi ni pernah di post di wall fbku 

Friday, January 11, 2013

Ku tanam sayang
ku baja dengan cinta
ku suburkan dengan siraman setia
ku kukuhkan dengan rasa percaya
namun haruskah aku disakiti

ku tanam rinduku
agar cinta kita mekar mewangi 
ku akui ada cemburu
namun tidak perlu untukku tunjukkan

bukan ku tak sayang
namun ku tak pandai berekspresi
ku tak pandai
namun bagiku cinta dan perlakuan ku hanya untuk yang halal

sungguhpun begitu ku tidak meminta untuk tidak dihargai,
ku tidak ingin dikhianati...
kerna ku tak ingin menkhianati
Akhir skali ku tanam bom biar sume mati...